ZGODOVINA - BREED HISTORY

http://www.sheltiesofuktype.org/breed%20history.htm - POVEZAVA,  KJER LAHKO PREBERETE VSE O ZGODOVINI TE KRASNE PASME

 http://shetlopedia.com/A_Gallery_of_Shetland_Dogs - POVEZAVA, KJER SI OGLEDATE GALERIJO   ŠELTIJEV SKOZI STOLETJE 

Shetland Sheepdog
Šetlandski ovčar

ZGODOVINA: Sheltiji, kot jih vidimo danes so razmeroma mlada pasma. Originalni rod je obstajal iz Skandinavskih ovčarjev, iz istega rodu kot Norveški Buhund in Islandski pes. Nordijski ovčarji so redkokdaj omenjeni v zgodovini pasme, vendar je utemeljeno predvidevanje, da so originalni nordijski kolonisti s seboj poleg psov pripeljali tudi njihove majhne ovce, krave in celo konje. Obstaja arheološki dokaz o obstoju takšnih psov pred priključitvijo Šetlandskih otokov Škotski.

V sredini 19. stoletja je turizem postal pomembna gospodarska panoga za otoke in domacini so odkrili, da ena od stvari, ki jih lahko prodajo turistom so njihovi mali psi. Turistom so bila majhna, puhasta bitja všec in otocani so zaceli vzrejati vse kar je bilo majhno in puhasto. Pri križanju so uporabili pasmi Prince Charles spaniel in Pomeronca (Pomeronci so v zacetku 19.stol.. bili vecji kot danes, izgledali so kot mali samojedi). Videz zgodnjih Sheltijev je bil bolj podoben Papillonom. Nekateri so imeli zelo kratke noge in njihovi predniki so verjetno bili Corgiji.

Konec 19. in v zacetku 20.stol. so se otocani zavedali, da originalni tip psa izginja. V tem casu so zaceli pse križati z razstavnimi primerki Collija in to je bil zacetek razvoja današnjega tipa Sheltija. Prvo ime pasme je bilo Shetland Collie, cemur so nasprotovali vzreditelji Collijev in dosegli, da je Kennel Club preimenoval pasmo v Shetland Sheepdog. Prvic se je pasma pod tem imenom pojavila Septembra l.1914.